Volksdansgroep “Cracovia”

Cracovia 45 jaar (10)
Scan_20220309 (2)
Scan_20220309 (5)
Cracovia 45 jaar (7)
Scan_20220309
Scan_20220309 (3)
Scan_20220309 (4)
Cracovia 45 jaar (1)
Cracovia 45 jaar (2)
PlayPause
previous arrow
next arrow

 

Een klasgenoot op de MULO hield een spreekbeurt over de Poolse Volksdansgroep “Cracovia” uit Eindhoven. Daarin deed hij de oproep aan klasgenoten, allemaal jongens, om mee te doen met deze kleurrijke groep die voornamelijk bestond uit meisjes. Voor mij een duidelijke reden om een keer mee te gaan en te gaan kijken. Tegen alle verwachting in bleek dit een zeer gezellige en vrolijke groep van mensen die allemaal op een of andere manier met Polen verbonden waren.

De soort muziek en de manier van dansen was voor mij totaal nieuw. Het leek in de verste verte niet op de sullige en saaie klompendansen zoals ik die kende uit onze eigen NL-cultuur. Ik mocht al vrij snel meedansen en was helemaal enthousiast na het eerste optreden. Ik ben uiteindelijk ruim 8 jaar lid geweest en heb vele optredens mogen meemaken. Niet alleen voor bejaardenhuizen en sociaal culturele instellingen, maar ook op Poolse landdagen (o.a. in België en Luxemburg) en folklore-festivals.

Een absoluut hoogtepunt was een optreden voor de Nederlandse tv (in kleur) met een eigen programma van 45 min. Een ander hoogtepunt was een tournee door heel Polen waarbij wij, bij hoge uitzondering, op bezoek mochten tijdens de repetities bij het wereldvermaarde Mazowsze!!!

Mazowsze is one of the largest artistic ensembles in the world, drawing from the abundance of Poland’s national dances, songs, chants, and traditions.

Een bijzondere mijlpaal was het 40 jarig bestaan van deze volksdansgroep. Dit werd dan ook gevierd met een gala-voostelling in de Eindhovense Stadsschouwburg. Het was voor mij een grote eer om deze voorstelling te mogen presenteren.

Boven alles was mijn ontmoeting met deze groep voor mij een regelrechte LIFE-CHANGER.

Ik heb daar Ellen Zadora ontmoet! Zij is mijn vrouw geworden.