Het Jheronimus Bosch Orkest H.J.B.O.

BIJZONDER INITIATIEF VAN DE STICHTING VLIEGERFEEST

Puzzelschilderij1Laatste puzzelstukje
In het kader van het Jeroen Boschjaar heeft de stichting Vliegerfeest opgericht:
Het Jheronimus Bosch Orkest, of kortweg ’t HJBO.

Doel van ’t HJBO is om op eigentijdse wijze het werk van Jheronimus Bosch te vertalen in klankbeelden. Het orkest bestond uit een aantal kernleden maar was onbeperkt uit te breiden door actieve deelname van het publiek en andere deelnemende groepen.

HJBOpartituurEen levensgrote reproductie van het beroemde werk
” De verzoeking van de Heilige Anthonius” werd gebruikt als partituur tijdens de uitvoeringen.

De afmetingen zijn 2,5 x 1,7 meter en bestaat uit 12.143 + 1 puzzelstukjes.

Basisopzet:
vier leden in aangepast kostuum met divers instrumentarium. Het levensgrote schilderij wat transportabel was gemaakt en een verplaatsbare constructie op wieltjes heeft.

Onder leiding van de “ Schilderijleider” en samen met het publiek werden ter plekke enkele klankkleuren ontworpen. Er werd geoefend om deze klankkleuren herhaalbaar en bestuurbaar te maken. Vervolgens werd, op aanwijzingen van de schilderijleider, het kunstwerk gespeeld.
De tijdsduur van dit hele traject was ongeveer 1 uur.

HJBOschilderijleiderConcertopzet:
De basisformatie was uit te breiden naar een groep van ong. 15 muzikanten. Deze muzikanten wisten op een enthousiaste manier verassende klanken uit diverse instrumenten te halen.
Het instrumentarium was afhankelijk van de beschikbare musici, waarbij ook b.v. de zingende zaag, neusfluit, klankschalen en minder gebruikelijke instrumenten de klankkleuren konden bepalen.

Elk concert was een unieke gebeurtenis, welke ook bepaalt werd door sfeer, entourage, locatie en publiek.
De eerste sessie van HJBO werd gedeeltelijk live door de lokale radio uitgezonden. Er werden met een mobiele studio opnamen gemaakt wat resulteerde in de eerste CD.

Een bijzondere uitvoering was in Club Risico in de Boulevard te ‘s-Hertogenbosch met als titel: HJBO goes digit@l.
Tijdens dit concert werd het schilderij bewerkt met geavanceerde computertechnologie, welke live op grootbeeldprojecties te volgen was.
Tevens werd er in het tweede gedeelte van het concert audio opnames gesampled en live ingemixed. Ook van dit eenmalig optreden is de tweede CD uitgebracht.

HJBO2De derde CD, en daarmee de vervolmaking van het eigen drieluik, werd opgenomen in Rotterdam in een theatertent tijdens het 5-jarig bestaan van het Artiesten Belangen Centrum ABC.

Een andere spraakmakend concert werd in samenwerking met de stadsbeiaardier verzorgt.
Samen met een heus mobiel carillon werd het centrum van ‘s- Hertogenbosch verrast met de wonderlijke klanken van HJBO.