Internet-TV
Actief netwerken bepaalt je bestaansrecht als ondernemer. Internet vervult daarbij een belangrijke rol

Als een van de eerste artiesten in Nederland had ik een web-site laten maken voor mijn activiteiten als professionele pantomimespeler Roelino. Gezien de daarmee gepaard gaande kosten vond ik het wel een goed idee om zelf wat vaardigheden in dit vakgebied te ontwikkelen.
Na de bekende opstartproblemen leidde dit tot mijn eerste eigen website. De (v)aardigheid begon te groeien en dat resulteerde in meerdere eigen websites.

Het duurde dan ook niet lang of ik kreeg de vraag van collega’s en vrienden om ook voor hun een website te maken.

Door de snelle ontwikkelingen, de vele trends en ontelbare veranderingen in de entertainmentbranche bleek het aanbod van diensten en producten erg versnipperd en onoverzichtelijk te zijn.

Na deze constatering als “entertainmentdeskundige” besloot ik eind 2006 wat duidelijkheid en structuur te brengen in het warrige aanbod binnen de artiestenbranche. Dit leidde tot een “site-cluster” met enkele internetportals (verzamelsites), waar alle belangrijke informatie voor artiesten, musici en iedereen die betrokken is bij performing arts, een overzichtelijk platform vinden.

Vinden en gevonden worden

Er bestaan veel websites op internet waar je vermeldingen van artiesten kan vinden. De meeste van die websites zijn verbonden aan partijen die een belang hebben bij het bemiddelen van getoonde artiesten en muzikanten. Je zult dan ook zelden alle artiesten op één plek vermeld zien staan. Bij sommige sites is er een verdienmodel in de vorm van reclameboodschappen die dan vaak dominant, irritant en schreeuwerig aanwezig zijn.
Middels het initiatief van Performers Platform ben ik gekomen tot het concept van de ‘Siteclusters’.


Het concept

De sitecluster is een concept waarbij verschillende websites met “topdomeinen” aan elkaar gekoppeld zijn en naar dezelfde informatie gaan. Elke cluster is bedoeld voor een specifieke doelgroep of vakgebied binnen de entertainmentbranche. Elke domeinnaam heeft een eigen website met eigen teksten en eigen foto’s met unieke benamingen. Daardoor worden alle websites apart geïndexeerd door de verschillende zoekmachines.

De websites bieden een duidelijk overzicht van alle onafhankelijke artiesten, muzikanten en performers die een programma of act aanbieden voor organisatoren/programmeurs van o.a. evenementen, festivals, feesten & partijen, congressen, theaters, poppodia, horeca, jaarmarkten, braderieën, winkelcentra of iedereen die iets in de openbare ruimte wil organiseren. Een herkenbaar en duidelijk platform waar zowel de vragende als de aanbiedende partij elkaar kan vinden.

De siteclusters zijn gericht op o.a. huiskameroptredens, zorgentertainment, schoolvoorstellingen en straat/locatie theater en buitenoptredens. Geïnteresseerde bezoekers (klanten en opdrachtgevers) kunnen rechtstreeks met vermelde artiesten contact opnemen. Er is geen financieel belang van derden inzake bemiddeling.

Om de sites rustig en overzichtelijk te houden heb ik ervoor gekozen om geen reclames toe te laten of te plaatsen. Dat betekent wel dat ik genoodzaakt ben om een kleine bijdrage in de kosten te vragen. Deze vergoedingen staan vermeld op de betreffende websites. Men kan zich bij alle siteclusters online aanmelden. Het voldoen van de vergoedingen loopt ook allemaal online via het betrouwbare betalingssysteem van IDeal en Mollie.

Op het hoogtepunt had ik ruim 50 domeinnamen met bijbehorende websites online staan. Nu doe ik het iets rustiger aan……

Alle gelinkte websites van deze site zijn ook door mij gemaakt!